SDA šipovi

SDA (Soil Displacement Auger) (utiskujući bušeni šipovi) su bušeni šipovi liveni na licu mesta koji se izrađuju utiskivanjem burgije mašinom za bušenje uz veliki obrtni momenat. Predispozicija za uspešno izvođenje ovih šipova je moderna mašina sa velikim obrtnim momentom i snagom utiskivanja, kao i specijalizovan alat koji se koristi.

Utiskujući bušeni šipovi (SDA) su brza, tiha i bez vibracija i potresa zamena za pobijene šipove, pogodna za korišćenje u gradovima. Kao kod pobijenih šipova ovom tehnologijom izrade kao rezultat imamo minimalnu količinu materijala koju je potrebno ukloniti nakon izrade šipa. Ova tehnologija je idealna za korišćenje u slabom do srednje zbijenom zrnastom materijalu, mekim glinama i mulju, što važi i za CFA šipove. Korišćenjem alata sa produženim početnim delom može se proći i kroz tanje slojeve tvrđih materijala.

    Osnovne odlike SDA šipova:
  • Veći kapacitet nosivosti u odnosu na bušene šipove
  • Velika dinamika izrade (kao kod CFA šipova)
  • Minimalna količina iskopanog materijala koju je potrebno otkloniti

Veći kapacitet nosivosti
Utiskivanjem izbušenog materijala u okolno tlo formira se sloj zbijenog tla oko šipa. Ovo dovodi do povećanja nosivosti po omotaču kao i bazi šipa u odnosu na bušeni šip istog prečnika.

Minimalna količina iskopanog materijala
Tokom bušenja i utiskivanja specijalnom burgijom, poremećen materijal se utiskuje u okolno tlo proširenim telom burgije. Izvlačenje burgije vrši se uz rotaciju usled čega se materijal koji se obrušio ponovo utiskuje u tlo. Materijal koji se izvuče iz bušotine potrebno je odmah ukloniti.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovica 120v, Beograd, Srbija

+381 (0)11 318 0932

+381 (0)11 318 0935

+381 (0)11 787 0066 (Batajnica)

+381 (0)11 318 5597

Vaša poruka je poslata. Hvala Vam!