"MEGA" šipovi

Izrada “MEGA” šipova cevastih od Ø100mm do Ø400mm, kao i betonskih Ø200mm, Ø300mm.

    Mega šipovi koriste se za ojačavanje i sanaciju temelja već postojećih objekata u nekoliko varijanti:
  • Delimično ili potpuno poduhvatanje temelja usled prekomernog sleganja tla koje se manifestuje pukotinama i naprslinama na zidovima temeljima. Ovim se sprečavaju tonjenja i druga ozbiljna oštećenja.
  • Poduhvatanje oštećenog temelja radi njegove sanacije i vraćanja u vertikalan položaj.
  • Poduhvatanje temelja kako bi se povećala nosivost ili omogućila dodatna opterećenja postojećem objektu.

Šipovi se utiskuju hidrauličnom presom. Samo izvodjenje je bez buke i zagadjenja, a način rada ne zahteva iseljavanje objekata na kojima se radi.“Mega” šipovi se često izvode u kombinaciji sa bušenim šipovima pri zaštiti temeljnih jama u gradskim jezgrima, kao i u drugim ograničenim uslovima.

Probno opterećenje šipa

Prema propisima u našoj zemlji, jedan od načina dokaza dozvoljenog opterećenja šipova je i probno opterećenje istih. Ono se izvodi pomoću dinamičkog i statičkog opterećenja. LHR ima mogućnost probnog ispitivanja šipova pomoću statičkog opterećenja koje se vrši preko balasta nanetog na određenu konstrukciju. Program ispitivanja šipova se unapred uradi u zavisnosti od nosivosti šipova, a naročito u kakvom je tlu izveden šip. Praćenje sleganja – pomeranja šipova se vrši preko osetljivih mernih instrumenata.

Ankeri

Upotreba injektiranih ankera prihvaćen je geotehnički metod da bi se postojećem tlu dala potrebna nosivost. Ankeri se mogu instalirati u sve tipove tla i stena, čak i u rastresitim sedimentima.

Tokom vremena stalno se unapređivala tehnologija ankerovanja. Trajni ankeri postali su komponente visoke tehnologije. Monolitni kabl za prednaprezanje danas se uglavnom zamenjuje mnogo fleksibilnijim kablom od upletenih žica. Privremeni ankeri koriste se da bi se osigurali objekti do maksimalno dve godine. Lako se postavljaju i izuzetno su ekonomični. Kabl od upletenih žica koji se koristi za ankerovanje izuzetno je fleksibilan, što znači da se može postaviti i u izuzetno ogranicenom prostoru. Proračuni za projektovanje ankera se izvode iz geomehaničkih analiza, čvrstoće tla i jačine čeličnog kabla za prednaprezanje.

Proces izrade: Izbuši se otvor pomoću čekića, kružnog bušenja sa ispiranjem ili kontinualnom spiralom, zatim se kabl za ankerovanje postavlja u bušotinu ispunjenu cementnom suspenzijom. Kada se upumpa primarna injekciona masa izvlače se bušaće šipke. Nakon toga vrši se sekundarno injektiranje. Na kraju se anker zateže do proračunate nosivosti i osigurava.

LHR instalira razne vrste ankera u zavisnosti od zahteva projekta.

Kontakt

Bul. Milutina Milankovica 120v, Beograd, Srbija

+381 (0)11 318 0932

+381 (0)11 318 0935

+381 (0)11 787 0066 (Batajnica)

+381 (0)11 318 5597

Vaša poruka je poslata. Hvala Vam!