Image Alt

Bušeni

Bušeni

IZRADA BUŠENIH ŠIPOVA PREČNIKA OD 400 DO 2000 MM, SA I BEZ ZACEVLJENJA.

Izvodimo bušene šipove prema sistemu koji prenosi torziju i vertikalnu silu pritiska na oruđe za bušenje putem teleskopske Kelly šipke. Oni se mogu se izrađivati sa zacevljenjem i bez zacevljenja. Bušenje se obavlja rotacionom opremom za bušenje. Korišćenjem različitih oruđa za bušenje ( burgija, baket, itd. ) ovaj sistem se može primeniti na sve tipove tla, uključujući i stene.

Šipovi zahtevanog prečnika se buše na osovinskom rastojanju kako je dato u osnovi projekta. Zacevljenje se postavlja tačno na projektovano mesto šipa, izvrši se kontrola vertikalnosti pravca, fiksira se, a potom se pristupa bušenju. Nakon izrade bušotine u nju se ubacuje armaturni koš prema projektu, a zatim se vrši betoniranje šipa od dna uz pomoć cevi za kontraktorsko betoniranje. Ukoliko postoje podzemne vode, ona se postepenim punjenjem podiže betonom, pri čemu je vrh cevi uronjen u beton, tj. ispod nivoa vode. Betoniranje jednog šipa mora biti strogo kontinualno bez prekida betoniranja celog šipa. Pošto se beton kontinualno unosi u zacevljenje ne dolazi do mešanja betona i podzemne vode, pa je time obezbeđena neprekidnost šipa. Paralelno sa betoniranjem šipa vrši se i postepeno izvlačenje zaštitne kolone.

Veličina bušenih šipova omogućava da pored vertikalne nosivosti primaju i horizontalne sile. Nosivost se ostvaruje trenjem duž stabla, i oslanjanjem na čvrsto tlo ispod baze šipa.

Prečnik šipa diktira njegovu vertikalnu nosivost, tako da za prečnike od 400 mm do 2000 mm ona iznosi od 500 do 6000 kN.